Beograd, 24.maja 2024.

SAOPŠTENJE ZA JAVNOST
DAN POSLE REZOLUCIJE GSUN O SREBRENICI

Forum za bezbednost i demokratiju izražava duboku zabinutost u pogledu ovdašnje recepcije i predstojećih tumačenja  Rezolucije GSUN kojom je 23. maja 2024. ustanovljen Medjunarodni dan sećanja na genocid u Srebrenici i njihovog mogućeg uticaja na dalji tok i brzinu integracije Srbije u Evropsku uniju, čije su sve članice (osim Madjarske, Slovačke i Grčke) izglasavanje te Rezoluciju podržale, dok joj se Srbija žestoko protivila.

FBD jednako tako izražava zabinutost kako će recepcija i tumačenja te rezolucije uticati na političku stabilnost i medjudržavne odnose na prostorima Zapadnog Balkana, a čije su donošenje podržale sve države ZB, osim Srbije.
FBD ukazuje da se nakon njenog usvajanja, već jasno naziru bezbednosni rizici, kako u uličnim protestima u Crnoj Gori tako  i u opetovanoj najavi razdruživanja - cepanja Bosne i Hercegovine - što potencijalno može postati mnogo opasnija pretnja po bezbednost regiona Zapadnog Balkana nego ona nakon oružanog incidenta u Banjskoj 24. septembra 2023. godine.


FBD u kontekstu takvih prilika, u danu posle usvajanja Rezolucije GSUN o Serbrenici smatra da nije trenutak da 24. maj dan kada je pre tačno 20 godina osnovan  u sadašnjem trenutku bilo kako obeleži - osim da podseti da je u svom prvom Saopštenju za javnost FBD nevosmisleno istakao opasnost delovanja tadašnjeg tzv. antihaškog lobija namernog da po svaku cenu zaustavi demokratske reforme koje su stidljivo i sa puno neizvesnosti započele nakon demokratskih promena 5. oktobra 2000. i kao glavnu pretnju evropskoj budućnosti tadašnje države (Srbije iCrne Gore).

FBD zato, dvadeset godina kasnije, u danu posle - Rezolucije GSUN kojom se 11. maj proglašava Međunarodnim danom sećanja na genocid u Srebrenici i osuđuju negiranje ratnih zločina i veličanja ratnih zločinaca  - izražava ozbiljnu zabrinutost pred vidnim i glasnim nastojanjima današnjih ideoloških naslednika nekadašnjeg antihaškog lobija koji bi da, ne birajući sredstva, izglasavanje rezolucije o Srebrenici  iskoriste za iste stare ciljeve i Srbiju usmere  pravcem nepopravljive konfrontacije za Zapadom, posebno EU, i pravcem ustoličenja sistema i vrednosti koji građanima Srbije ne bi garantovali ni bezbednost, ni ni demokratiju, ni slobodu.

FBD ističe da još uvek ima načina i vremena da se takvom toku stvari i tragičnoj situaciji izbegne, pod uslovom da za to postoji jasna nedvosmislena i javna politička volja vlasti i glavnih aktera na političkoj sceni Srbije.

Molimo vas da razmislite o vašoj podršci
Forumu za bezbednost i demokratiju.
Možete nas podržati na sledeće načine