Beograd 6.marta 2023.

SAOPŠTENJE ZA JAVNOST

POVODOM LITIJA ZA KOSOVO  U BEOGRADU

Forum za bezbednost i demokratiju povodom najnovijih litija za Kosovo održanih u Beogradu ističe da one predstavljaju nepodesan i direktan pokušaj pritiska na državne organe u cilju odustajanja od zvanične spoljne politike Republike Srbije i podređivanja njenih interesa ratnim potrebama Putina njegovog Kremlja i njihove agresije na Ukrajinu.

FBD smatra da u prilog ovom viđenju ide upravo i najnovije zaoštravanje retorike Moskve u odnosu na zvanični Beograd, povodom navodne isporuke srpskog oružja Ukrajini.
Smatramo da je ta kritika usmerena kao ispomoć i podrška strankama ekstremne desnice koje protežiraju interese Moskve u Srbiji, kao i za podsticanje posećenosti litija za Kosovo, u koje ruski faktor u zemlji polaže velike nade, očigledno pokušavajući da ih promoviše u glavni „prodajni štand“ ruske spoljne politike i Putin-Duginovske  ideologije u Srbiji.

FBD ocenjuje da ovakav razvoj događaja nakon prihvatanja Francusko-nemačkog plana (koji je prvi zvanično podržao upravo Forum za bezbednost i demokratiju!) potvrđuje naše predviđanje snažnog protivljenja tom planu od strane propagatora ruskih interesa u Srbiji, koji nikada nisu ni bili rukovođeni tzv. Kosovskim pitanjem već su isključivo bili u funkciji sprečavanja usklađivanja spoljne politike Srbije sa Evropskom unijom – čiji je prvi korak upravo prihvatanje i implementacija ovog plana.

FBD na kraju, ali nikako na poslednjem mestu, zaključuje da uz spremnost za  prihvatanje EU/Francusko-nemačkog plana  za Kosovo Srbija mora biti spremna i za suočavanja sa najmalignijom fazom i oblicima otvorenog ruskog uplitanja u politički život u Srbiji.
FBD pritom naglašava da se - budući da Rusiji i njenim kolaboracionistima raspoređenim u Srbiji preostaje sve manje opcija i prostora za zaustavljanje evroatlanskih  integracija Srbije -  kako će ti uticaji, ukoliko im se država jasno i efikasno ne suprotstavi, bivati sve agresivniji i da se neće ustezati ni od drastičnijih akcija bez obzira čak i na  najdrastičnije posledice.
FBD podseća i da litije za tzv. očuvanje svetog Kosova, pokazuju da se problem Kosova -  koji je postao i koji će  ostati upamćen kao najveći politički izazov sadašnjih  generacija – može u miru i uspešno završiti samo prilključivanjem celog Zapadnog Balkana porodici evropskih naroda i okončanjem štetnog uticaja Rusije na političke tokove u ovom delu Evrope.