Beograd, 17. januar 2023.
SAOPŠTENJE ZA JAVNOST

ZABRANITI GRUPU VAGNER U SRBIJI 
I SANKCIONISATI SVE KOJI JE PROMOVIŠU I PODRŽAVAJU 


FORUM ZA BEZBEDNOST I DEMOKRATIJU povodom najnovijeg skandala vezanog za funkcionisanje grupe Vagner izražava duboko razočaranje usled odsustva vidljivije reakcije državnih vlasti na aktivnosti ove grupe koje su direktno usmerene protiv ustavnog poretka i zakona Republike Srbije!

FBD podseća da je u zaključcima Saveta za nacionalnu bezbednost kao i svojim glasanjem u Generalnoj skupštini UN Srbija nedvosmisleno podržala teritorijalni integritet Ukrajine i osudila rusku agresiju na međunarodno priznatu državu.
 
FBD upravo polazeći od ovih notornih činjenica smatra neshvatljivim i neodbranjivim  nepostupanje Srbije protiv terorističke organizacije koja, zajedno sa svojim medijskim ekspoziturama, podstrekava građane Srbije na kršenje zakona Srbije, međunarodnog prava i običaja ratovanja!
 
FBD poziva nadležne institucije da u najkraćem roku preduzmu sve neophodne mere da se ovo protiv-državno delovanje Vagner grupe sankcioniše, pri čemu bi minimum reakcije bio zabrana delovanja Vagner grupe na teritoriji Srbije, oduzimanje dozvole za rad medijima koji promovišu Vagner grupu,  kao i krivično gonjenje svih pojedinaca koji su podstrekavali i pomagali njeno funkcionisanje u Srbiji!
 
FBD isto tako, smatra da u ovom trenutku ne postoji nijedan opravdan razlog zbog kojeg se Srbija ne bi mogla priključiti sankcijama EU protiv Ruske Federacije budući da je delovanje Grupe Vagner jasno pokazalo da se njima ne "kažnjava" ruski narod već šititi suverenitet Srbije i njeni građani!
 
FBD upozorava da će se ukoliko vlasti Republike Srbije ostanu neme na ove događaje  to smatrati krunskim dokazom da je ova vlada odustala od evropskih integracija i prihvatila sramnu ulogu poslednjeg ruskog satelita u ujedinjenoj Evropi!