Beograd. 23.12.2022.

SAOPŠTENJE ZA JAVNOST

NACRT ZAKONA O UNUTRAŠNJIM POSLOVIMA
NE SME UĆI U SKUPŠTINU

Forum za bezbednost i demokratiju  povodom tekuće javne rasprave o novom nacrtu Zakona o unutrašnjim poslovima ocenjuje da je on u njegovoj trenutnoj verziji apsolutno neprihvatljiv i da ni po koju cenu ne sme ući u skupštinsku proceduru.

FBD smatra da usvajanjem ovakvog nacrta zakona ne samo da bi se postavila značajna prepreka proklamovanim ambicijama vlade o učlanjenju u Evropsku uniju već bi se i iz temelja preobrazila sama priroda srpskog društva u meri posle koje gotovo da nema povratka.

FBD je duboko razočaran što vlada Ane Brnabić već drugi put kao poželjan model organizacije policijskih poslova promoviše nešto što je primerenije Putinovoj Rusiji nego zemlji koja još uvek nije odustala od svoje evropske budućnosti.

FBD na kraju smatra da upravo da bi se otklonile bilo kakve sumnje u pogledu opredeljenosti ove vlade za punopravno članstvo u Evropskoj uniji ona sama mora insistirati na punoj političkoj odgovornosti ministara i funkcionera koji su u ovoj meri poljuljali njen kredibilitet i doveli u pitanje ovo njeno najznačajnije spoljnopolitičko opredeljenje.