Beograd, 22.05.2022.

SAOPŠTENJE ZA JAVNOST


GOVOR MRŽNJE NA VEBSAJTU JE OPASAN!
POSEBNO AKO JE VEBSAJT DRŽAVNI!

 

Forum za bezbednost i demokratiju ponovo najoštrije osuđuje korišćenje Ministarstva unutrašnjih poslova za promociju partijskih i ličnih stavova od strane Aleksandra Vulina i izražava veliku zabrinutost zbog muka društvene i političke javnosti uz apel da javno osude takvu praksu i ponašanje.

FBD je zgranut pred novom zloupotrebom website-a MUPa ovog puta u funkciji govora mržnje i širenja nacionalne netrepeljivosti, što ne samo da ne sme biti svojstveno ni primereno bilo kojoj državnoj instituciji, već povrh svega u sebi sadrži i elemente krivičnog dela.

FBD smatra nedopustivim i opasnim da se na sajtu MUPa plasiraju reči ministra i lidera Pokreta socijalista(sic!) koji je na njegovom čelu, tako što se albanska nacionalna manjina naziva „Šiptarima“ i karakterizuje kao „bašibozluk i topovsko meso“!

FBD podseća da je Viši sud u Beogradu još 2018. godine presudom (u slučaju Anite Mitić protiv Informera) utvrdio da upotreba reči „šiptar“ u javnom govoru predstavlja govor mržnje i takođe podseća javnost i na činjenicu da je dosad jedino građanin Aleksandar Vulin izuzet iz ove zabrane govora mržnje kada ga je, dok je bio ministar odbrane, tužio Nacionalni savet albanske manjine.

Odbacivanjem njihove tužbe od strane Apelacionog suda 2021, kojim se odstupilo od postojeće sudske prakse da upotreba reči „šiptar“ ne spada u slobodu izražavanja, ovo izuzeće je i formalizovano - čime je otvoren put upitnosti o stepenu samostalnosti pravosuđa u odnosu na izvršnu vlast u meri po kojoj su nosioci izvršne vlasti zaštićeni od bilo kakve vrste odgovornosti – čak i kada ugrožavaju ustavno uređenje Republike Srbije.

FBD smatra da ovaj novi istup ministra Vulina baca nepotrebnu, opasnu i vrlo štetnu senku na izborni uspeh SNS koji je bio u koaliciji i sa njegovim Pokretom socijalista i dodatno otežava i onako opterećen dijalog Beograda i Prištine.

Istovremeno, okolnost da se u ovom trenutku Ministarstvo unutrašnjih poslova – resor čiji je jedan od osnovnih zadataka suzbijanje kriminaliteta – koristi kao platforma za širenje govora mržnje kažnjivog Krivičnim zakonom Republike Srbije jeste urgentni pokazatelj važnosti da se što pre okonča izborni proces započet 3. aprila, 2022. i što pre formira nova vlada u kojoj upotreba govora mržnje ne bi bila redovna praksa, a korišćenje ministarstava kao oglasne table za političku samopromociju i nekažnjivi govor mržnje - relikt prošlosti.