Beograd, 23.09.2021.

SAOPŠTENJE ZA JAVNOST

POVODOM POVLAČENJA
NACRTA ZAKONA O UNUTRAŠNJIM POSLOVIMA

Forum za bezbednost i demokratiju pozdravlja odustajanje od Nacrta zakona o unutrašnjim poslovima s uverenjem kako vladajuća većina sada ima dovoljno razloga da istovremeno odustane i od ministra Aleksandra Vulina!

FBD ističe da je način na koji je vođena javna rasprava o ovako važnom zakonu, kao i mnoštvom u njemu sadržanih protivustavnih rešenja, doveo do opravdanjih kritika u pogledu ugrožavanja vladavine prava u Republici Srbiji.

FBD zato smatra da je načinom postupanja u pogledu pomenutog nacrta resorni ministar doveo u pitanje i kredibilitet same vlade.

FBD shodno tome poziva vladu Republike Srbije i skupštinsku većinu da, ukoliko istinski smatra da ministar unutrašnjih poslova snosi političku odgovornost zbog skandala koji je nastao u vezi sa pomenutim nacrtom zakona, pokrene i postupak za razrešenje nadležnog ministra!

FBD smatra da bi ukoliko izostane bilo kakva reakcija vlade po ovom pitanju to moglo bude i osnova za pokretanje pitanja odgovornosti same vlade, ako ne u Skupštini onda svakako u javnosti.

FBD na kraju, ali nikako ne na poslednjem mestu, naglašava da se moderna evropska Srbija ne sme i ne može graditi na temeljima jačanja  prinude i represije i sveobuhvatne kontrole i nadzora građana.

FBD otud očekuje kako pokušaj instaliranja nacrta pomenutog zakona, pod plaštom evropskih integracija i vrednosti, mora biti osuđen od strane vlade koja sebe smatra proevropskom .