Beograd 19.04.2021.

 

SAOPŠTENJE ZA JAVNOST

Da dijalog o izbornim uslovima jača
napredovanje Srbije ka EU

 

Forum za bezbednost i demokratiju pozdravlja započeti nastavak, drugi krug dijaloga o poboljšanju izbornih uslovia u Srbiji u kojima učestvuju i predstavnici EU.

FBD ocenjuje da EU i u ovoj prilici još jednom potvrđuje svoju podršku Srbiji koja je kandidat za člansvto u EU i sa kojom su u toku pristupni pregovori i pozdravlja i spremnost Srbije za nastavak tih razgovora u Skupštini Srbije.


FBD naglašava da se ovim pregovorima i učešćem predstavnika EU u njima ni na koji način ne dovodi u pitanje suverenost Srbije i osudjuje takva politička podmetanja i manipulacije.
Odbijanje nekih stranaka da učestvuju u razgovorima u kojima učestvuju u predstavnici EU FBD prevashodno vidi kao nastavak njihovog utvrđivanja i pozicioniranja na političkoj ravni sve neskrivenijeg i direktnijeg suprotstavljanja članstvu Srbije u EU.
FBD u tom kontekstu posebno osuđuje licemerje stranaka koje su svoje učešće u dijalogu uslovljavale posredovanjem EU, a istovremeno traže da se pojedini ambasadori tih zemalja proglase za nepoželjne osobe u Srbiji.


FBD na početku drugog kruga dijaloga o poboljšanju izbornih uslova u Srbiji ističe kako pravo da u njima učestvuju moraju imati sve političke partije.
Zato osporavanje prava da u tom dijalogu participiraju i stranke koje su učestvovale na redovnim parlamentarnim izborima u junu 2020. godine FBD vidi kao pokušaj tzv. bojkot-stranaka da diskredituju one opozicione stranke koje dosad nisu uspeli da uruše iznutra ,a koje su nosioci proevropskih politika, kojima se rastući broj antievropskih stranaka u opoziciji sve otvorenije i u svakoj prilici suprotstavlja.FBD u tom smislu ističe kako takva zabrana ne može rezultirati boljim izbornim uslovima prihvatljivim za sve učesnike dijaloga kao i da se demokratski uslovi ne mogu ostvarivati posezanjem za nedemokratskim sredstvima.

FBD još jednom ističe kako dijalog o izbornim uslovima u kojima učestvuju predstavnici EU vidi kao šansu da se obezbedi i ojača održivost napredovanja Srbije ka članstvu u EU.