Beograd 31.10.2020.

 

 

SAOPŠTENJE ZA JAVNOST


ZA NASTAVAK DIJALOGA
UZ UČEŠĆE EU
Forum za bezbednost i demokratiju pozdravlja stavove iz Brisela i institucija EU da je u Srbiji potrebno što pre nastaviti institucionalni  dijalog vlasti i opozicije o unapređenju izbornih uslova u Srbiji  i posebno  želju da  se između Narodne skupštine Srbije  i Evropskog parlamenta potpiše sporazum kojim se dozvoljava njegova posrednička uloga  u tome.

FBD i smatra da je takav novi sporazum u interesu daljih evropskih integracija Srbije, tim pre jer je i novoizabrana vlada potvrdila  opredeljenje Srbije za članstvo u EU, te da je to dobra ponuda i pomoć, posebno u svetlu već ozvaničenih saznanja  kako bi novi parlamentarni izbori mogli uslediti znatno pre 2024. godine


FBD  istovremeno pozdravlja  i promptnu  reakciju i izjavu   predsednika Narodne Skupštine Srbije Ivice Dačića da će taj dijalog pod njenim svodovima  biti otvoren i uključiti i neparlamentarne stranke.

FBD u tom kontekstu  ističe važnost da se pronađe  takav modalitet vođenja dijaloga (i njegove zaštite ),  kojim će se u najvećoj mogućoj meri, i u dobroj nameri,  prevazići postojeće loše stanje odnosa suprotstavljenih političkih grupacija -  koje sebi prisvajaju pravo ekskluzivnosti zastupanja društvenih interesa, uključujući i pravo do budu nosioci društvenih konfrontacija.

FBD naglašava kako bi u  sadašnjoj situaciji  bilo neproduktivno ili čak opasno  prepustiti tim grupacijama da one same određuju principe i oblike vođenja nastavka tog dijaloga, a čije je osporavanje otpočelo iako je nastavak tog dijaloga tek u najavama.

FBD zato na kraju očekuje da Evropska unija, s ciljem deeskalacije tenzija i netolerancije između političkih stranaka i grupacija u Srbiji,  insistira da se nađu načini da u dijalogu učestvuju i druge društvene organizacije institucije i pojedinci iz građanskog društva koji svojim javnim istupanjima ili činjenjem nisu širili govor mržnje ili osporavali prava koja su građanima Srbije garantovana Ustavom.