Beograd, 09.10.2020.

 

SAOPŠTENJE ZA JAVNOST

Očekujući novu Vladu Srbije


Forum za bezbednost i demokratiju
sa interesovanjem očekuje izbor ličnosti za članove buduće vlade Srbije koji će parlamentu predložiti dosadašnja predsednica vlade gospođa Ana Brnabić kojoj je predsednik Republike ukazao poverenje da rukovodi još jednom vladom Srbije, ukoliko dobije poverenje u Narodnoj skupštini.

FBD tu selekciju smatra veoma značajnom jer će već i sam izbor  ličnosti, koje mandatarka bude predložila kad su u pitanju najvažniji resori, biti indikator u kom pravcu će se usmeravati  buduća politika vlade - koja jednim delom zavisi i od  ličnih kapaciteta njenih članova– a  što je, dakako,  važno  za ubrzani razvoj zemlje koji valja uskladiti  sa potrebnim ubrzanjem procesa daljeg približavanja Srbije EU i otklanjanja evidentnog usporenja do kojeg je došlo.

FBD, ukazuje da se tokom mandata prethodne vlade steklo dovoljno iskustava koliko politiku zemlje i vlade opredeljenje za članstvo u EU mogu otežati oni njeni članovi koji su deklarisani protivnici tog članstva, ili pak oni ministri koji svojim populističko-politikantskim ili jeftinim, senzacionalističkim izjavama,  ličnu popularnost pretpostavljaju oficijelno proklamovanoj politici.
FBD izražava nadu da u budućoj vladi takvih članova neće biti i da će se budući ministri ponašati kako se od ministara i očekuje i ispoljavati više odmerenosti u svojim javnim istupima.

FBD očekuje, budući OGD koja se bavi pitanjima demokratizacije sektora bezbednosti, da će mandatarka onoj ličnosti koju bude odabrala za funkciju ministra odbrane ukazati na važnost pune reafirmacije demokratske i parlamentarne kontrole Vojske Srbije i sektora odbrane, i da je, na primer, nabavku opreme, proveru borbenih gotovosti i operativnih sposobnosti vojske, uputnije s više poverenja i uvažavanja poveriti ljudima u generalštabu VS koji su za to školovani i plaćeni. Time bi se u javnosti izbegli negativni utisci da se to više koristi u svrhe individualne političke promocije, a službeni portal MO manje nalikuje privatnim nalozima na Instagramu.  
Nije važno da Srbija ima ministra koji iako je civilno lice voli da oblači uniformu i da se naknadno samo-podvrgava vojnoj obuci, već da vođenjem ukupne politike i  brigom o budžetu odbrane, u skladu sa zakonom o ministarstvima, doprinese stvaranju mogućnosti i atmosfere u kojoj će biti više onih  koji se opredeljuju za profesionalnu službu u Vojsci Srbije umesto da razmišljaju ili i da odlaze iz nje.   
Na kraju, ali ne na poslednjem mestu, važno je naglasiti da je politika odbrane značajan element spoljne politike i da se od ministra odbrane očekuje da vodi politiku i daje izjave koje će mu u jednakoj meri  otvarati vrata svuda u svetu.