ENG translation
Beograd, 23.09.2020. 


                                                                                                              


SAOPŠTENJE ZA JAVNOST


Tačka na pitanje o pravnoj prirodi
Vašingtonskog sporazuma

 

Forum za bezbednost i demokratiju pozdravlja otvaranje kancelarije američke Međunarodne razvojne finansijske korporacije (DFC)  u Beogradu i to smatra jakim političkim signalom da će SAD imati aktivnu ulogu u implementaciji sporazuma između Beograda i Prištine postignutog u Vašingtonu ranije ovog meseca, ali i u ukupnoj evroatlantizaciji regiona.

FBD, isto tako, smatra da bi ova poseta američke delegacije Prištini i Beogradu morala u ovom trenutku da stavi definitivnu tačku na pitanje pravne prirode sporazuma postignutog u Vašingtonu - posebno u pogledu pitanja njegove obaveznosti, budući da upravo prisustvujemo počecima implementacije sporazuma čiji će se puni značaj za Beograd i Prištinu i region tek pokazati.

Forum za bezbednost i demokratiju očekuje da će angažman SAD u smislu implementacije sporazuma iz Vašingtona imati pozitivan uticaj i na nastavak evro-atlantskih integracija Srbije. Tvrdnje da tokom tog procesa može doći do neslaganja između EU i SAD, ili su zlonamerne ili predstavljaju zaprepašćujuće nerazumevanje kako predmetnih političkih procesa tako i poretka koji je nastao na političkom zapadu nakon Drugog svetskog rata.

Najzad i ne na poslednjem mestu,  FBD smatra da je važno istaći da događanja kojima svedočimo u procesu normalizacije odnosa između Beograda i Prištine predstavljaju nepovratan proces približavanja i jednih i drugih Evropskoj Uniji, čega su i protivnici Vašingtonskog sporazuma više nego svesni.  Mada u ovom trenutku za njih nije politički oportuno da to sada ističu kao svoju glavnu zamerku sporazumu iz Vašingtona, to ne znači da se takva vrsta protivljenja, uključujući i njihove drastičnije oblike, može isključiti u doglednoj budućnosti.