08.juli 2020.

 

   SAOPŠTENJE ZA JAVNOST

Povodom nereda u Beogradu

Razumevajući  zabrinutost javnosti  za uzroke, stanje i posledice pandemije Covida19 Forum za bezbednost i demokratiju   ocenjuje da neredi koji su se desili u Beogradu u prethodna dva dana nisu toliko posledica gubitka poverenja u rad kriznog štaba,  koliko su posledica odustajanja i nedostatka i nesposobnosti za civilizovan politički dijalog između vlasti i opozicije, a  čiji se slom dešava na na nesreću svih građana Srbije i usred globalne pandemije u kojoj je, za sada, stradalo više od 500.000 ljudi!

FBD osuđuje nasilje ispoljeno tokom prethodne dve večeri od strane raznih neidentifikovanih  bandi i drugih agresivnih grupa građana.

FBD naglašeno osuđuje i prekomernu upotrebu sile i neprimereno ponašanje pojedinih pripadnika organa i jedinica za uspostavljanje reda, čiji snimci kruže drušvenim mrežama i medijima u zemlji i inostranstvu.
FBD smatra da se ti prestupi najhitnije i do kraja moraju razjasniti,  a njihovi počinioci procesuirati. U suprotnom to bi dodatno loše uticalo na poverenje građana u organe vlasti, što bi usred epidemije moglo biti više nego opasno.

FBD takodje apeluje da se prestane sa paušalnim i manipulativnim optužbama o umešanosti suseda u unutrašnja dogadjanja u Srbiji koje su sračunate na pogoršanje odnosa u regionu a nisu u interesu njegove stabilnosti niti bilo koje zemlje koja mu pripada, FBD posebno insistira da se što pre i što detaljnije razjasni uplitanje stranog faktora  koje su najviši zvaničnici pominjali u prethodna tri dana.

FBD podseća javnost da je još 27 juna u svom prethodnom saopštenju ukazao i na važnost obnove poverenja u Krizni štab za Covid19.
Ostajući pri tim stavovima FBD je sklon da pozdravi svaki korak ka smanjivanju političkih pritisaka na KŠ, bilo od strane vlasti ili opozicije  i posebno njegovu depolitizaciju  i striktno svođenje njegovog rada u okvire propisane Zakonom o zaštiti stanovništva od zaraznih bolesti. To bi predstavljao prvi, možda i najvažniji, korak ka izlasku iz zdravstvene i šire krize u koju celo društvo gotovo fatalistički srlja.