Beograd, 24.aprila 2020.                                                                                         

 

SAOPŠTENJE ZA JAVNOST

SVI
POSLANICI DA UČESTVUJU NA NAREDNOJ SEDNICI

NARODNE SKUPŠTINE SRBIJEForum za bezbednost i demokratiju
pozdravlja najavu održavanja sednice Narodne skupštine koja se predviđa za početak narodne nedelje. Smatramo ovo svakako pozitivnim razvojem događaja kojim se parlamentarizam .’’skida sa aparata“ vanrednog stanja i koji obeležava prekretnicu u borbi protiv epidemije koronavirusa.


Forum za bezbednost i demokratiju smatra da će naredna sednica Skupštine biti od ključne važnosti za preispitivanje celishodnosti odluka kojima se ograničavaju i ukidaju građanske slobode tokom ove epidemije, kao i same odluke o proglašavanju vanrednog stanja.

Predstojeća sednica parlamenta, isto tako, predstavlja jedinstvenu priliku da se čuje glas narodnih poslanika koji nisu deo vladajuće većine, a ovom prilikom posebno iskazujemo i nadu i očekivanje da njihovo prisustvo na toj sednici neće biti marginalizovano te da će oni imati priliku da, bez ometanja i omalovažavanja, iznesu svoje viđenje trenutne situacije u zemlji.


Forum za bezbednost i demokratiju
zato  i takođe ovom prilikom poziva sve narodne poslanike iz svih parlamentarnih stranaka da prisustvuju ovoj vanrednoj sednici Narodne skupštine i da na taj način povrate makar deo kredibiliteta koji su izgubili svojom pasivnošću na samom početku ove krize.

Ovaj poziv se posebno odnosi na parlamentarne stranke koje su do izbijanja epidemije koronavirusa bojkotovale rad Narodne skupštine.


Forum za bezbednost i demokratiju  veruje da je vanredno stanje koje traje već šest nedelja nedvosmisleno demonstriralo kakve su posledice nipodaštavanja Skupštine i koliko je značajno uzimanje učešća u njenom radu za zaštitu građanskih prava i interesa svih građana Srbije!  

Neučestvovanjem u radu Skupštine, nakon svega što se dosad događalo tokom ovog vanrednog stanja i svih lamentacija nad stanjem parlamentarizma u Srbiji, predstavljalo bi retko lošu poruku svim građanima Srbije čije posledice ove stranke sasvim sigurno nisu u stanju da podnesu.