Predsednik Lige socijaldemokrata Vojvodine Nenad Čanak pozvao je i vlast i opoziciju u Srbiji u Saopštenju LSV koje je objavljeno 21. decembra 2019. na zaustavljanje huškanja i širenja i mržnje prema Crnoj Gori.
Budući da i sami zastupamo stavove i ocene iznete u ovom saopštenju FBD mu se javno priružuje  i u potpunosti podržava

         Zaustaviti širenje mržnje prema Crnoj Gori

 
 
Liga socijaldemokrata Vojvodine (kao i FBD)  poziva i vlast i opoziciju u Srbiji da se uzdrže od huškačkih izjava i širenja mržnje prema Crnog Gori povodom usvajanja Zakona o slobodi veroispovesti u prijateljskoj i susednoj državi. Izjave pojedinih predstavnika vlasti i posebno tekstovi u režimskim tabloidima puni su govora mržnje, neistina i manipulacija. Podsećamo da Predlog zakona o slobodi veroispovesti garantuje očuvanje sekularnog i građanskog karaktera crnogorskog društva i da je pozitivno mišljenje o njemu dala i Venecijanska komisija. 
 
Sa posebnim negodovanjem LSV je  (kao i FBD) primio anticrnogorski govor mržnje jednog od lidera Saveza za (veliku) Srbiju Vuka Jeremića. Očito su lideri samoproglašene „prave“ opozicije sačekali da čuju skandalozni stav Putinove portparolke Marije Zaharove, koja je dovela u pitanje crnogorsku nezavisnost, nakon čega su zastupnici ruskih interesa u Srbiji, okupljeni oko SzS-a, rešili da ekstremističkim pozivima napadnu susednu državu. Podsećamo javnost da su upravo Vuk Jeremić i trenutni lider DS-a, imali najistaknutiju ulogu u pritiscima na Crnu Goru u vreme kada su bili na vlasti. Kao rezultat njihovog huškačkog delovanja i stalnog negiranja crnogorskog nacionalnog i kulturnog identiteta kao i državne nezavisnosti, odnosi sa Crnom Gorom bili su na najnižem nivou u istoriji. 
 
Ako svemu tome dodamo i neskriveni antimigrantski rasizam Dveri, od kojega se SzS nije ogradio, s pravom se mora postaviti pitanje, ko to pokušava svojim nacional-rasističkim stavovima, širenjem mržnje prema svemu drugačijem, krstaškim pohodom protiv EU, pozivima na političko nasilje i rušenjem ono malo preostalih institucija da se prikaže kao gora alternativa i od samog naprednjačkog režima?! „Normalizacija“ Vučićevog režima pokazuje se kao glavni rezultat delovanja sve otvorenije ekstremno-desničarski orijentisanih delova opozicije u Srbiji.