12. oktobar 2019.                                                                                                              Translation into English

 

SAOPŠTENJE ZA JAVNOST 

ZAHVALNOST I PODRŠKA PARLAMETARCIMA  EU
ZA POSREDOVANJE U REŠAVANJU POLITIČKIH PROBLEMA  


Forum za bezbednost i demokratiju pozdravlja početak razgovora ove nedelje u Beogradu o poboljšavanju izbornih uslova pred predstojeće redovne izbore za Narodnu skupštinu Srbije,a  koji se odvijaju uz posredovanje parlamenta Evropske unije, odnosno  g. Davida McAlistera i g. Knuta Flecksteina i Eduarda Kukana kojima, ovim putem,  iskazuje javnu zahvalnost i podršku!  
Smatramo da su ovi razgovori od suštinskog značaja za izlazak iz postojeće političke krize na način da Srbija i dalje ostane na putu integracija u EU  i da predstavljaju bitan doprinos  za razrešavanje nagomilanih problema u zemlji mirnim putem.

Forum za bezbednost i demokratiju, polazeći od važnosti ovih razgovora, odbijanje pojedinih političkih stranaka - kako parlamentarnih tako i van-parlamentarnih – da u njima učestvuju može samo da tumači kao gest kojim se te stranke, ponovo i nedvosmisleno,  distanciraju od evro-atlantskih integracija i opredeljuju za ostvarivanje partikularnih interesa koji su tim integracijskim procesima posredno ili direktno suprotstavljeni.
Forum za bezbednost i demokratiju kao  na maligni politički primitivizam posebno ukazuje na one izjave kojima se ističe kako su gospoda Feckenstein i Kukan  bivši poslaici  Evropskog parlamenta!. FBD naglašava da je baš njima poverenje da učestvuju u razgovorima vlasti i opozicije u Srbiji, poverio  njegov novi, sadašnji saziv tj. nadležni odbor i to upravo zbog njihove  upućenosti u ovdašnje prilike.  .

Forum za bezbednost i demokratiju naročito zabrinjavajućim smatra i osuđuje što  je među strankama koje bojkotuju razgovore o poboljšavanju izbornih uslova najglasnija van--parlamentarna opozicija, posebno ona koja je prvobitno i sama zagovarala posredovanje Evrope u razgovorima sa vladajućom koalicijom -  a koja, sada, baš  te razgovore koristi za diskreditaciju pro-evropskih politika;  manifestujući, ujedno, pre svega  svoje političko licemerje i nesposobnost da bude pouzdan sagovornik EU u budućnosti.

Forum za bezbednost i demokratiju napominje kako  i dalje na pozive na bojkot predstojećih izbora i zagovaranje njihovog neuspeha i pokušaje njihove delegitimizacije  gleda kao na nastavak uvertire za vaninstitucionalno delovanje i radikalizaciju  nametanja  političkih ideja i programa nespojivih sa budućim članstvom u EU, a čime te stranke zapravo priznaju  kako i same  sumnjaju u izvesnost da bi one zadobile  podršku birača, i to posebno onih birača čiju podršku žele i kao čiji ekskluzivni predstavnici pokušavaju da se nametnu.