Beograd, 14.novembra 2023.

 

SAOPŠTENJE ZA JAVNOST

PREDSEDNIK I PARLAMENTARNI IZBORI


Forum za bezbednost i demokratiju zabrinjavaju reči predsednika Republike Srbije Aleksandra Vučića koje su se čule 12. novembra kako će podneti ostavku na funkciju Predsednika Srbije ukoliko izborna lista koja nosi njegovo ime bude poražena na parlamentarnim izborima zakazanim za 17. decembar i kako će ta izjava i njena tumačenja uticati na dalji tok izborne kampanje kao i percepciju demokratičnosti i regularnosti izbora.

FBD očekuje i siguran je da će i sam Predsednik Srbije u nastavku kampanje demantovati političke protivnike koji tvrde da je izjavom od 12. novembra pokazao kako poziciju predsednika Republike onako je odredio Ustav i zakon on percipira kao smetnju, već kako se i obavezao svojom predsedničkom zakletvom. To naravno ne isključuje mogućnost, već pri ovim parlamentarnim izborima, zalaganje opciju shodno kojoj bi se ubuduće predsednik države birao u parlamentu, a ne na posebnim predsedničkim izborima.

FBD stoga od predsednika Republike, koji je po Ustavu predstavlja simbol državnog jedinstva, očekuje i siguiran je kako će, uprkos tome što jedna od izbornih lista nosi njegovo ime, u nastavku kampanje i svojih izbornih aktivnosti istupati u skladu sa svojim predsedničkim statusom i obavezama da deluje u cilju blagostanja svih građana Srbije, a ne samo onih koji su glasali za njega lično ili partiju čija lista nosi njegovo ime.

FBD na kraju ali nikako na poslednjem mestu od svih učesnika u trci za mesta u parlamentu Srbije očekuje da izbornu utakmicu vide kao nadmetanje političkih opcija i programa, a ne kao priliku za eliminaciju političkih protivnika sa političke scene po svaku cenu, a pogotovo ne kampanju koja radikalizuje već evidentne duboke političke podele i narastajuću društvenu netrpeljivost.