Beograd,29.9.2023.                                                                            Translation  SAOPŠTENJE ZA JAVNOST
Povodom pisma Milana Radoičića


Forum za bezbednost i demokratiju
ocenjuje da „pismo“ Milana Radoičića ne stavlja tačku nego da tek otvara brojna pitanja povodom događaja u Banjskoj koji su dramatično ugrozili evropsku budćnost Srbije, njen spoljnopolitički kredibilitet, a iznad svega budućnost i bezbednost pripadnika srpske zajednice na severu Kosova.

FBD, ocenuje, da Radoičićevo ''pismo'', mimo svega, odražava potpuno nerazumevanje sopstvene odgovornosti, kao i političke situacije u kojoj se Srbija, upravo usled tog odsustva, razumevanja, obrela.

FBD ističe da Radoičić svojim „pismom“ ne abolira ni državu Srbiju ni Srpsku listu od odgovornosti za najnoviju eskalaciju na severu Kosova i da se navodi da niko od njih nije bio obavešten o njegivim postupcima prosto  čine neubedljivim, a čine urgentnim preispitivanje (ne)aktivnosti nadležnih bezbednosnih organa Srbije, posebno Bezbednosne informativne agencije. 

FBD dodatno ukazuje da je odgovornost obaveštajnih službi u ovom slučaju posebno apostrofirana tvrdnjama iz Radoičićevog „pisma“ kako je sam izveo sve pripreme i logistiku koji su prethodili incidentu u Banjskoj i da su one sve samo ne verovatne -  posebno ako se uzme u obzir da je barem deo tih priprema i logistike morao biti izvođen na teritoriji koja je pod punom kontrolom države Srbije iu tzv. kopnenoj-bezbednosnoj zoni na administrativnoj liniji sa Kosovom na jugu Srbije.

FBD na kraju ali nikako na poslednjem mestu očekuje da će država kritički preispitati sopstvenu politiku i neograničeno poverenje koje je ukazivala Srpskoj listi, kao i odnos prema drugim političkim subjektima i civilnom društvu Srba na severu Kosova.

FBD posebno očekuje da će u budućnosti slične „samoinicijative“ poput nedavne Radočićeve koje direktno ugrožavaju državnu politiku i bezbednost Srbije biti pravovremeno izbegnute  budući da nesporna individualna osećanja ljubavi prema svojoj zemlji i naciji i ogorčenost zbog trpljenih nepravdi nisu i ne mogu biti dovoljni da nadomeste ili da se zanemare potrebna kompetentnost i kapaciteti potrebni u suočavanjima sa složenim međunarodnim bezbednosnim izazovima, poput onih na Kosovu.