POSEBAN TRETMAN: 

Između Putinovog sna i EU-jave

26. oktobra2022.                                                                                                                                   
                           

Piše Milan Jovanović, predsednik FBD 

Predsednik srpskog parlamenta smatrao je da ne treba da prisustvuje Konferenciji Krimske platforme u Zagrebu.

On sasvim sigurno nije doneo takvu odluku samostalno, dok je javnost u Srbiji za nju saznala tek kad su parlamentarci iz celog sveta, iz više od 40 zemalja i sa 5 kontinenata, počeli da se okupljaju u Zagrebu.

A baš u danu kad je mandatarka za sastav nove vlade Srbije, Ana Brnabić, podnosila ekspoze o budućoj politici vlade Srbije, pojavio se Zapisnik sa sastanka održanog pre mesec i po dana, kada je ruski ambadsador u Beogradu Harčenko, predsedniku parlamenta izrazio očekivanje Rusije da Srbije ne bude na zagrebačkoj Konferenciji.

Povrh svega, danas, 26.10. smo opet čuli da je na početku ove nedelje Predsednik Srbije obećao, kome ako ne Harčenku, koji se neskriveno ponaša kao svudpristuni ruski nadzorni organ u Srbiji, da Srbija neće uvodi sankcije Rusiji - ma koliko EU to od nje tražila u kontekstu usaglašavanja sa spojlnom politikom EU.

Da zaključimo: Neodlazak u Zagreb je pogrešan.Jer teško da Srbija jača svoje pregovaračke pozicije sa Prištinom tako što ne učestvuje na konferenciji koja podržava teritporijalni integritet Ukrajine; dok Beograd više veruje političkim garancijama Rusije glede dijaloga Beograda i Prištine, iako je Moskva politički akter sa urušenim medjunarodnim i moralnim kredibilitetom.

Sve je ovo i znakovito i zlokobno.
Svedočimo suficitu licemerja i manju političke vizije i hrabrosti.

U politiičkoj igri 1992. Beograd se preigrao u političkom nadigravanju. Milošević je popustio samo nekoliko sati pre nego što će SB uvesti sankcije SRJ. Ali bilo je kasno.

Srbija sada s jedne stane bira izmedju Putinovog sna da će se EU raspasti, a neće, a sa druge javu na svom evropskom putu, na kom lako može ostati bez podrške EU, podrške koja joj je i omogućila napredak kojim se vlasti od 2014. toliko ponose.
Bojim se da će sve ovo biti teme za razgovor medju grđanima Srbije dok, kao nekad, budu u čekali u redovima za ulje, benzin ili vize – svejedno.

*ovaj tekst nastao iz mojih prethodnih odgovora datih u istom danu na pitanja Gradske televizije iz Podgorice  
**fotografija Zapisnika izvor N1info i Nova.rs